Declaratia 101 -tratamentul deducerii cheltuielilor auto

Avatar utilizator
CatiaS
_________________
_________________
Mesaje: 17
Membru din: 12 Feb 2014, 14:23

Declaratia 101 -tratamentul deducerii cheltuielilor auto

Mesajde CatiaS » 24 Mar 2015, 13:23

Deductibilitate cheltuieli cu vehiculele rutiere motorizate.
În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile alocate unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferenţele de curs valutar etc. Tratamentul fiscal al deductibilitatii cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate difera in functie de mai multi factori si anume:
Deductibile 100%
Beneficiarul autoturismului potrivit art. 21, alin. (4), lit. t) coroborat cu art. 21, alin. (1) din Codul Fiscal trebuie sa utilizeze vehiculul exclusiv în scopul activităţii economice si aceasta sa fie efectuata în scopul realizării de venituri impozabile.
Utilizarea în scopul activităţii economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto.
Pentru deducerea integrala a cheltuielilor cu autovehiculele la calculul profitului impozabil, contribuabilul va întocmi foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Deductibile- limitat la 50 %
Potrivit art. 21, alin. 4, lit. t) din Codul Fiscal cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate sunt deductibile in limita a 50 % in situatia in care acestea nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, iar masa totală maximă autorizată nu depăşeste 3.500 kg şi care să nu are mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.
Conform normelor metodologice de la art. 145^1 in situatia in care contribuabilul isi deduce doar 50 % din cuantumul cheltuielii acesta nu este obligat să facă dovada utilizării vehiculului în scopul activităţii economice sau pentru uz personal prin intermediul foii de parcurs.
Limitarea la 50 % a deductibilitatii cheltuielilor cu vehiculele se efectueaza dupa aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, prin urmare se aplică şi asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată.


Amortizarea este deductibila in limita a 1.500 lei – cu exceptiile prevazute de lege, respectiv:

-vehicule utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
– vehicule utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
– vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
– vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Astfel la Rd.14 din declaratia de impozit pe profit se va cuprinde pentru autoturismele de mai sus amortizarea integrala – adica amortizarea fiscala si cea contabila au aceleasi valori.
Pentru celelalte autoturisme la care amortizarea este limitata, aceasta trebuie trecuta in Declaratia 101 privind impozitul pe profit astfel:
-la Rd14 amortizare fiscala in limita a 1500 lei X numar luni x numarul de masini.
-La Rd31 amortizarea contabila
Amortizarea contabila este egala cu amortizarea calculata in contabilitate pentru fiecare autoturism in parte.
Catia

___
:idea: In viata nu conteaza unde te afli, ci pe cine ai alaturi.

Înapoi la “Declaraţii & Revisal”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator