Inregistrare contabila bacsis

Avatar utilizator
NexusMedia
_________________
_________________
Mesaje: 235
Membru din: 31 Ian 2014, 19:37

Inregistrare contabila bacsis

Mesajde NexusMedia » 30 Apr 2015, 16:29

Inregistrare contabila bacsis
Cristian Marin

___
:blue18: Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus dacă vrei să vezi foarte departe. (Constantin Brancuşi)

Avatar utilizator
LiviuP
_________________
_________________
Mesaje: 394
Membru din: 17 Feb 2014, 19:30

RE: Inregistrare contabila bacsis

Mesajde LiviuP » 30 Apr 2015, 16:31

Modificari in aplicatia Nexus privind inregistrarea bacsisului pe bonul fiscal conform OUG 8/2015 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 285 din 28 aprilie 2015.

Conform articolul 2^2, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici prevazuti la art. 1 alin. (1), precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar si trebuie sa se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
Deasemenea, operatorii economici trebuie sa stabileasca printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se plateste salariatilor.

Din punct de vedere contabil legiuitorul precizeaza ca sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza la alte venituri prin contul7588 - Alte venituri din exploatare, iar sumele platite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor prin contul 6588 - Alte cheltuieli de exploatare.
Parerea nostra este ca mult mai corect ar fi utilizarea unui cont de terti, de exemplu contul 462 - Creditori, astfel se va putea inregistra contabil si retinerea impozitului pe venit pentru sumele din bacsis care se repartizeaza salariatilor si care se plateste zilnic, saptamanal sau lunar.
- incasarea bacsisului: 5311=7588
-distribuirea bacsisului catre salariati: 6588=462
-retinerea impozitului de 16%: 462=446
-plata bacsisului catre salariati: 462=5311/5121

Evidenta sumelor din bacsis repartizate salariatilor si impozitate cu 16% trebuie tinuta nominal pe salariati pentru a putea colecta sumele in D112.
In Nexus ERP am facut modificari in interfata, Nexus.Restaurant pentru a putea opera cat mai facil incasarea bacisului de catre ospatari sau casieri.

Deasemenea in aplicatia de Salarizare am creat un modul nou necesar pentru colectare nominala pe salariati a sumelor incasate ca bacsis prin casa de marcat, evidentierea retinerii impozitului pe fiecare salariat in parte si a sumelor de distribuit ca rest de plata avand ca perioada de colectare zi, saptaman,luna.
Calculul si repartizarea bacsisului se poate face pe chelneri sau dupa o anumita schema data de utilizator (de exemplu sumele se impart cu sefii de sala, cu bucatarii, etc).
Modul de lucru este descris intr-un material separat pe ptatforma Nexus.


Înapoi la “Nexus ERP”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori

cron